Χρήσιμα Links

   
     
     
     
     
     

Εκδηλώσεις - Καλέσματα

Κάλεσμα σε Συγκέντρωση - Συζήτηση
Λόφος Φιλοπάππου
ανοιχτός και ζωντανός για τους κατοίκους
& όχι φιλέτο για τους ιδιώτες και τους διεθνείς τοκογλύφους
Στις 3 Νοέμβρη 2018 συμπληρώνονται 16 χρόνια από την δημιουργία ενός πρωτόγνωρου ανεξάρτητου μαζικού κινήματος κατοίκων στις γειτονιές μας. Στις 3/11/2002 καλέστηκε με πρωτοβουλία λίγων ατόμων και σύνθημα "ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Όλοι οι κάτοικοι πρέπει να εξ - ΕΓΕΡΘΟΥΜΕ" η πρώτη Συγκέντρωση Οργής και Διαμαρτυρίας - Λαϊκή Συνέλευση στον περιφερειακό του Φιλοπάππου, ενάντια στο κλείσιμο των εισόδων ελεύθερης πρόσβασης και την εμπορευματοποίηση του Λόφου. Περισσότεροι από 500 κάτοικοι κάθε ηλικίας μετά από συζήτηση, αποφάσισαν ΟΜΟΦΩΝΑ και έριξαν τα κάγκελα της περίφραξης που στήθηκαν με πρόσχημα την αξιοποίηση και την αρχαιολογική ανάδειξη του λόφου.
Ο λόφος του Φιλοπάππου είναι μία ελεύθερη έκταση 700 στρεμμάτων στην καρδιά της Αθήνας. Εχει πολυδιάστατο χαρακτήρα, είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, αλλά πάνω απ' όλα ήταν πάντα ένας ελεύθερος χώρος με σημαντικό οικοσύστημα, ένας χώρος περιπάτου και αναψυχής. Αυτόν τον ελεύθερο δημόσιο χώρο με αποφασιστικότητα διεκδίκησαν και προστάτευσαν οι κάτοικοι, όταν η Ανώνυμος Εταιρία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΑΧΑ ΑΕ), το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και ο Δήμος της Αθήνας, ήθελαν να περιφράξουν με κάγκελα, να βάλουν φωτισμούς και εισιτήρια, να ανοίξουν δρόμους και να τον εμπορευματοποιήσουν με υπαίθριες εκθέσεις γλυπτικής, θέατρα τύπου Λυκαβηττού, αναψυκτήρια και μαγαζιά. Οι κάτοικοι από το 2002 και μετά με το διαρκή αγώνα τους, ανέπτυξαν ένα πολύμορφο και μαζικό κίνημα, σύρθηκαν πολλές φορές στις αίθουσες των δικαστηρίων – με αποφάσεις υπέρ των κατοίκων. Μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, πορείες, διαμαρτυρίες, ημερίδες, δενδροφυτεύσεις κατάφεραν να μείνει προσβάσιμος για όλο το εικοσιτετράωρο χωρίς περιφράξεις και άλλου είδους εμπορική εκμετάλλευση, σταμάτησαν την καταστροφή των λιθόστρωτων του Λουμπαρδιάρη από τη διέλευση αυτοκίνητων, απέτρεψαν χάρις στην καθημερινή επιφυλακή -τον Αύγουστο 2003- την ολοκληρωτική καταστροφή του από 17 εμπρησμούς. Διεκδίκησαν και συνεχίζουν να διεκδικούν την πυροπροστασία του, την φροντίδα και άρδευση των δέντρων και των φυτών, τον σεβασμό στην βιοποικιλότητά του και την ελεύθερη πρόσβαση για όλους και όλες, αποτρέποντας τα σχέδια για την εκμετάλλευσή του ως άλλη μια πηγή κέρδους για τους καπιταλιστές.
Την 15/8/2018 αργά τη νύχτα έχασε τη ζωή του πέφτοντας από ύψος 20 μέτρων στο λόφο ένας 25χρονος, όταν 3 άτομα προσπάθησαν να τον ληστέψουν. Και αυτό το τραγικό γεγονός έγινε βούτυρο στο ψωμί των media παρουσιάζοντας ένα λόφο απλησίαστο και παίζοντας τον δικό τους ρόλο στο επικοινωνιακό παιχνίδι του κράτους και των επιχειρηματιών.
Στη καρδιά της Αθήνας, ο λόφος είναι ένα ωραίο φιλέτο για εκμετάλλευση. Από την μία, στις γειτονιές που τον περιβάλλουν η τουριστικοποίηση αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς και ο λόφος προβάλλεται ως δελεαστικό τουριστικό αξιοθέατο. Από την άλλη, σχέδια για το ξεπούλημα και μεταβίβαση 10.000 μνημείων στο Υπερταμείο είναι προς συζήτηση από τους κυβερνώντες, που πιθανά να περιλαμβάνουν και κομμάτια του λόφου. Ετσι το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα έχει την κυριότητα ενός μουσείου ή αρχαιολογικού χώρου αφού θα δωθούν στους δανειστές ως εγγύηση δανείων του δημοσίου χρέους για έναν ολόκληρο αιώνα.
Την εποχή "άνθησης" για την Ελλάδα, των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που εκτός των άλλων υπέρογκων ποσών, -σπαταλήθηκαν περίπου 10 δις ευρώ για έργα βιτρίνας-, το κίνημα απέτρεψε να πωληθούν τμήματα του λόφου στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω των Ελ. Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ ΑΕ) πρώην ΕΟΤ, όπως το Θέατρο της Δώρας Στράτου, το αναψυκτήριο του Λουμπαρδιάρη και το εστιατόριο του Διονύσου.
Σήμερα την εποχή της σήψης του καπιταλισμού, που γεννά πολέμους και μετανάστευση, με το ΔΝΤ και τα μνημόνια, με το ξεπούλημα των δασικών εκτάσεων, την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, τις ιδιωτικοποιήσεις των κοινωνικών αγαθών, την καταστολή και τον ελέγχο της ζωής "για μια ζωή, χωρίς ζωή", οι κυβερνώντες διαμέσου των ΜΜΕ σε στενή συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και με πρόφαση την εγκληματικότητα, προτείνουν να εφαρμόσουν ξανά όλα εκείνα τα σχέδια που το κίνημα κατοίκων είχε αποτρέψει από το 2002 και μετά. Γνωρίζουμε και από άλλους κλειστούς ελεύθερους (π.χ. Πεδίο Αρεως) ότι οι περιφράξεις δεν εμποδίζουν την εγκληματικότητα, αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι γκετοποίηση και απομόνωση. Τα κάγκελα, η αστυνομοκρατία στο λόφο και τελικά η αποστείρωσή του από τους κατοίκους του, είναι λύσεις μόνο γι' αυτούς που θέλουν να τον ιδιωτικοποιήσουν και να τον ξεπουλήσουν.
Οι κάτοικοι αγωνίζονται ενάντια στη βιοεξουσία και τον βιοέλεγχο σε μια πόλη "φυλακή" που όλα θα πωλούνται και θα αγοράζονται, για έναν Ελεύθερο Ανοιχτό και Ζωντανό λόφο Φιλοπάππου μακριά από οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση χωρίς κάγκελα, μαγαζιά και εισιτήρια για όφελος των ιδιωτών και των διεθνών τοκογλύφων.
Η 'Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων - Θησείου – Κουκακίου' καλεί σε συγκέντρωση - συζήτηση την Κυριακή 14 Οκτώβρη 2018, στις 11.30 π.μ. στο πάρκο Βουτιέ, στον περιφερειακό του λόφου, απέναντι απ' το θέατρο Δώρας Στράτου.
Τρ. Β

 

Σε σύσκεψη καλούν το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ), η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας (ΟΕΝ), η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού (ΟΡΜΑ), η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε, η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση, την Παρασκευή 27 Απριλίου, 7 μ.μ., στο Πολυτεχνείο (Αθήνα).

 

Η σύσκεψη έχει ως στόχο να προγραμματίσει νέες κοινές διεθνιστικές δράσεις ενάντια στον εθνικισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο.

Αποτελεί συνέχεια των δράσεων που αναπτύχθηκαν το τελευταίο δίμηνο με αφετηρία τη αντι-εθνικιστική συγκέντρωση της 4ης Φλεβάρη στην Αθήνα, τη διεθνιστική διαδήλωση της 24ης Φλεβάρη και την εκδήλωση της 2ας Μάρτη στην ΑΣΟΕΕ.

Αναλυτικά, το κάλεσμα των έξι οργανώσεων, συλλογικοτήτων και κινήσεων για τη σύσκεψη της Παρασκευή 27 Απρίλη έχει ως εξής :

''Την ίδια χρονική στιγμή με το ξεδίπλωμα της πολιτικής της κυβέρνησης που αμφισβητεί το δικαίωμα του Μακεδονικού λαού να αυτοπροσδιορίζεται με το συνταγματικό του όνομα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα εκστρατεία δηλητηρίασης των εργαζομένων και ευρύτερα της κοινωνίας με το εθνικιστικό δηλητήριο, με αφορμή τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από το καθεστώς Ερντογάν εντός τουρκικού εδάφους, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης στις ΑΟΖ. Την ίδια στιγμή μέσα στην Ελλάδα οξύνονται οι προετοιμασίες πολέμου μέσα από την κατακόρυφη αύξηση των εξοπλισμών, τη συζήτηση που διεξάγεται για αύξηση της στρατιωτικής θητείας.
Για άλλη μια φορά στήνεται μια ψευδής εικόνα μιας Ελλάδας αμυνόμενης και απειλούμενης από την Τουρκία.
Αυτό δεν απαλλάσσει τις ευθύνες της κυβέρνησης Ερντογάν. Οι εργαζόμενοι, το ταξικό κίνημα στην Τουρκία το γνωρίζουν καλύτερα από εμάς.
Η μονομερής όμως μετατόπιση των ευθυνών στην τουρκική αστική τάξη, αναδεικνύοντας την «τουρκική επεκτατικότητα» και αποκρύπτοντας την επιθετικότητα και το ρόλο στα Βαλκάνια της ελληνικής αστικής τάξης, είναι για το ταξικό κίνημα όχι μόνο αποπροσανατολιστική αλλά και επικίνδυνη, γιατί αφήνει χώρο στην ανάπτυξη του εθνικισμού και τελικά βάζει πλάτη στην ντόπια αστική τάξη.
Η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στην επιθετική και φιλοπόλεμη συμμαχία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο, για να λάβει μεγαλύτερο μερίδιο αγορών, παραγωγικών πηγών και κερδών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, ως ο πιο αξιόπιστος υλοποιητής των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών γενικά, των αμερικανικών ειδικά. Είναι συνεταίρος και συνδιαχειριστής στην κυπριακή ΑΟΖ. Εντείνει την καταστολή στο εσωτερικό προληπτικά και προετοιμάζει ένα πολεμικό κλίμα. Νέα εξοπλιστικά προγράμματα ετοιμάζονται την ώρα που η μνημονιακή πολιτική έχει στραγγαλίσει μισθούς και κοινωνικές παροχές.
Βασικό καθήκον μας είναι η πάλη μας ενάντια στη «δικιά μας» αστική τάξη και κυβέρνηση.  Ο στόχος μας είναι να παρεμποδίσουμε την κλιμάκωση των εθνικιστικών ανταγωνισμών, «αφοπλίζοντας» πολιτικά και υλικά το «δικό μας» εθνικό εταίρο σε αυτή την αντιδραστική διαμάχη. Δεν είναι εχθροί μας οι γειτονικοί λαοί. Εχθρός μας είναι η ντόπια αστική τάξη, το σύστημα της, το κράτος της, μαζί και οι ένοπλες δυνάμεις της. Γι’ αυτό παλεύουμε για την ανατροπή του καπιταλισμού. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να φέρει ειρήνη στους λαούς.  Να βάλουμε φραγμό στην πολιτική της καθώς και σε κάθε προσπάθεια συσπείρωσης και επανεμφάνισης της ακροδεξιάς και των ναζιστών. Να διώξουμε τους ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια! Να παλέψουμε σε όλες τις χώρες τν Βαλκανίων ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Για τη κοινή επαναστατική διεθνιστική πάλη των λαών των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.
Σας καλούμε στο Πολυτεχνείο την Παρασκευή 27 Απριλίου στις 7 μ.μ. για να δούμε από κοινού τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την διεθνιστική παρέμβασή μας απέναντι στη νέα επικίνδυνα φιλοπόλεμη εμπλοκή της Ελλάδας στη Βαλκανική και τη Μέση Ανατολή. Έχουμε πίσω μας τις αναγκαίες και πετυχημένες απαντήσεις του διεθνιστικού κινήματος απέναντι στα εθνικιστικά συλλαλητήρια, την αλληλεγγύη μας στο Μακεδονικό λαό. Τώρα είναι η ώρα της κλιμάκωσης της διεθνιστικής πάλης. Να οργανώσουμε από κοινού μέσα στις γειτονιές, σε εργατικούς χώρους και χώρους νεολαίας μια πλατιά διεθνιστική καμπάνια με εκδηλώσεις, συλλαλητήρια, και να δούμε μαζί την οργάνωση μιας διεθνιστικής συνέλευσης στην Αθήνα τέλη Μαΐου.
Πρώτος σταθμός να είναι η διαμόρφωση ενός διεθνιστικού, αντικυβερνητικού και αντιπολεμικού μπλοκ στη φετινή Πρωτομαγιά''.

 

 

Η Κεντρική Επιτροπή του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος αποφάσισε να κηρύξει καμπάνια στήριξης της εφημερίδας του, της Νέας Προοπτικής. 100 Χρόνια από τον Κόκκινο Οκτώβρη δεν ξεχνάμε ότι στο κέντρο της οικοδόμησης του μπολσεβίκικου επαναστατικού κόμματος πάντα βρισκόταν η επαναστατική εφημερίδα.

Η καμπάνια έχει θέσει στόχο την συγκέντρωση 6.000 ευρώ για την στήριξη, τεχνική βελτίωση και επέκταση της Νέας Προοπτικής και των εκδόσεών της.

Η πορεία κάλυψης του στόχου θα ανακοινώνεται από τις εκδόσεις της εφημερίδας.    

3/11/2017

ΠΑΤΡΑ - 9/2, ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ, ΟΕΝ - ΕΕΚ

Διεθνιστική προβολή ταινίας με αφορμή το «Μακεδονικό»

Την 25η Γενάρη πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα διαδήλωση αλληλεγγύης στις επιθέσεις που δέχθηκε η Libertatia και το «Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο – Σχολείο» στη Θεσσαλονίκη από φασιστικές συμμορίες.

Αμέσως μετά, τον εμπρησμό στους δύο παραπάνω χώρους, οι φασίστες συμμετείχαν στο εθνικιστικό συλλαλητήριο ενάντια στην ενδεχόμενη «παράδοση» του ονόματος «Μακεδονία» στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) από την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου. Αποδεικνύεται ότι η εθνικιστική πολιτική στις διεθνείς σχέσεις, όπως αυτή που προτείνουν οι εμπρηστές φασίστες, βαδίζει πλάι - πλάι με την αντεργατική πολιτική στο εσωτερικό της χώρας.

Με το ένα χέρι οι φασίστες θέλουν να βάλουν φωτιά στα Βαλκάνια απειλώντας τον γειτονικό λαό ότι η «Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» και με το άλλο βάζουν φωτιά στους χώρους μέσα από τους οποίους αντιστέκεται ο λαός της χώρας που ζούμε.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Τσίπρα -Καμμένου με το ένα χέρι ανέχεται τους φασίστες - μιας και η αστυνομία δεν κούνησε το δαχτυλάκι της ενάντιά τους - και με τα άλλο επιχειρεί, με την συμφωνία που επιδιώκει με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, να κάνει τις πλάτες στους ΝΑΤΟϊκούς για να μαντρώσουν και αυτή τη χώρα στη δολοφονική συμμαχία τους.

Ξέρουμε τι σημαίνει συμμαχία με τον ιμπεριαλισμό και εθνικισμός στα Βαλκάνια. Το έχουμε ξαναδεί μετά το 1991: Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, εμφύλιες συγκρούσεις, διάλυση χωρών, κοινωνική καταστροφή.

Για να το «θυμηθούμε» καλύτερα, σας καλούμε στην προβολή της ταινίας «Τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται». Να συζητήσουμε επάνω στο ματωμένο παρελθόν και το δρόμο για ένα διαφορετικό μέλλον θυμίζοντας τα συνθήματα του κομμουνιστικού κινήματος της γειτονιάς μας για «βαλκανική σοσιαλιστική ομοσπονδία».Η ταινία αυτή περιγράφει το δράμα δύο φίλων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία στα μέσα της δεκαετίας του '90. H ταινία γυρίστηκε το 1996 στα τέλη του πολέμου, με τα γυρίσματα να λαμβάνουν χώρα στο Višegrad με σκηνές σε μέρη που έγιναν πραγματικές μάχες.

 

«Τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται»

(1996, Σκηνοθεσία: Σριντιάν Ντραγκόγεβιτς.

Πρωταγωνιστούν: Ντράγκαν Μπιέλογκρλιτς, Νίκο Κόγιο)

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, 9μμ

Λέσχη «Νέας Προοπτικής»

(Γιαννιτσών & Έλληνος Στρατιώτου)

διοργάνωση : ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ – EΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

oen.org.gr | eek.gr | eekpatras.wordpress.com

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.'; document.getElementById('cloak47009').innerHTML += ''+addy_text47009+'<\/a>'; //--> | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Πριν έναν αιώνα ακριβώς, ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός έδωσε ώθηση όχι μόνο στην πάλη των επαναστατημένων μαζών της Ρωσίας, αλλά και στο διεθνές επαναστατικό κίνημα. Ήταν "το πανηγύρι των καταπιεσμένων και εκμεταλλευoμένων" όπως το χαρακτήρισε ο Λένιν, η επαναστατική έφοδος των εργατών, των στρατιωτών και των αγροτών στον έναστρο ουρανό. Ήταν η μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917.
Στην εκδήλωση που διοργανώνεται από την ομάδα μελέτης ιστορίας κοινωνικών αγώνων, τη Δευτέρα 06/11 στο Χατζηγιάννειο Κέντρο Λάρισας επιδίωξή μας είναι να ξεκινήσουμε ένα ζωντανό διάλογο του τότε με το σήμερα, να "αντικρίσουμε τον αιώνα που πέρασε στις κόρες των ματιών" αν θέλουμε να βγάλουμε τα πιο χρήσιμα μαθήματα για τις σημερινές ιστορικές συγκυρίες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, της ανόδου του φασισμού και του τεράστιου κενού εξουσίας που έχει δημιουργήσει η θανάσιμη αγωνία του καπιταλιστικού συστήματος.

Η συμβολή των δύο ομιλητών (του κ Γ. Μαργαρίτη και του σ. Θ. Κουτσουμπού) θα είναι καθοριστική έτσι ώστε "ν' αρπάξουμε τη μνήμη του παρελθόντος, όπως αστράφτει σε μια στιγμή κινδύνου", και να "συγκροτήσουμε έναν αστερισμό ανάμεσα στη δικιά μας εποχή και την εκείνη".
"Να σπιρουνιάσουμε το ψωράλογο της ιστορίας
Ψηλά οι κόκκινες σημαίες!
Αριστερά, αριστερά, αριστερά"
Β. Μαγιακόφσκι.