ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΑΤΡΑΣ

 

 

Μετά τις εθνικές εκλογές τις 25ης Γενάρη, και την συνεργασία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την ΜΑΡΣ, που συσπειρώνει δυνάμεις του “αριστερού” εθνικισμού του Σχεδίου Β, προστέθηκε στην ατζέντα της ΕΑΑΚ η πιθανότητα μιας συνεργασίας με το Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας, που στηρίζεται από την Παρέμβαση που συμμετέχει στο Σχέδιο Β.

Οι δυνάμεις της ΕΑΑΚ που συμμετέχουν στη ΜΑΡΣ (ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ) επέμεναν σε μια εκλογική συνεργασία εν όψει φοιτητικών εκλογών, στο όνομα μιας μετωπικής πολιτικής, ενώ οι υπόλοιπες δυνάμεις διαφωνούσαν. Ιδιαίτερα η ΟΕΝ χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές, απέρριψε κάθε συνεργασία ή συμπόρευση, με τους εκφραστές του οικονομικού εθνικισμού μέσα στην αριστερά. Το προηγούμενο διάστημα η ΕΑΑΚ συζήτησε πανελλαδικά και κατά τόπους, χωρίς να αποφασίσει υπέρ μιας συνεργασίας με το ΑΡΔΙΝ.

Μια εβδομάδα όμως πριν τις φοιτητικές εκλογές η ΕΑΑΚ, βρέθηκε προ εκπλήξεως, καθώς μια σειρά σχημάτων, ανακοίνωναν την εκλογική της συνεργασία με το ΑΡΔΙΝ, κάτω από την ονομασία “ΕΑΑΚ – συνεργαζόμενες αριστερές δυνάμεις (ΑΡΔΙΝ)”.

Στην περίπτωση του Φυσικού Πάτρας, στις 4 Μάη βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αυτήν την απόφαση και μια επικείμενη κοινή διαδικασία της Κρούσης-ΕΑΑΚ με το ΑΡΔΙΝ, παρότι είχαμε επανειλημμένως εκφράσει την διαφωνία μας. Επιμείναμε στη θέση μας, πως η ΕΑΑΚ δεν πρέπει να στραφεί σε μια πολιτική εθνικής απομόνωσης και εθνικής ενότητας και δεν πρέπει επ' ουδενί να συνεργαστεί με τον αριστερό εθνικισμό, αλλά αντίθετα να ενισχύσει τα επαναστατικά διεθνιστικά χαρακτηριστικά της.

Η πραξικοπηματική πράξη και προσπάθεια αλλαγής του χαρακτήρα της ίδιας της ΕΑΑΚ, δεν μας επέτρεψε να διαφωνήσουμε και να σωπάσουμε. Το Συμβούλιο Δράσης της ΟΕΝ εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση που αναφέρει:

“Αρνούμενοι να αποδεχθούμε τετελεσμένα γεγονότα και υπερασπιζόμενοι τη δική μας και άλλων αγωνιστών της ΕΑΑΚ διεθνιστική επαναστατική ταυτότητα καταθέσαμε στο Διοικητικό Συμβούλιο του φοιτητικού συλλόγου Φυσικού την Τρίτη 12 Μαΐου ξεχωριστό ψηφοδέλτιο υπό τον τίτλο “Αλτερνατίβα-ΕΑΑΚ”. ”

Η Κρούση-ΕΑΑΚ κατέθεσε ένσταση να μην αναγνωριστεί το ψηφοδέλτιο σαν νέο σχήμα ΕΑΑΚ στο σύλλογο, η οποία υπερψηφίστηκε από την Κρούση-ΕΑΑΚ, το ΑΡΔΙΝ και την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Ο αποκλεισμός δεν ανήκει στις πρακτικές της επαναστατικής αριστεράς. Είναι πρωτοφανές για την ΕΑΑΚ και την λειτουργία της, ένα Δ.Σ. και δυνάμεις που δεν συμμετέχουν στην ΕΑΑΚ αλλά είναι και δεξιές, να αποφασίζουν ποιος είναι ΕΑΑΚ και ποιος όχι.

Ο σφετερισμός του ονόματος και της ιστορίας της ΕΑΑΚ, δεν μας άφησαν άλλο περιθώριο από το να καταθέσουμε το ψηφοδέλτιο “Αλτερνατίβα-Επαναστατική Αριστερή Πρωτοβουλία”.

Συνεχίζουμε ανυποχώρητα την πάλη μας για τον επαναστατικό προλεταριακό διεθνισμό μέσα στο φοιτητικό κίνημα.

Ε.Ι.