OEN

Questions that users migrating to Joomla! 1.5 are likely to raise

Ανακοίνωση της ΟΕΝ για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών της 10ης Απριλίου 2019

Η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας χαιρετίζει τους χιλιάδες φοιτητές που ψήφισαν και φέτος τα σχήματα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης (ΕΑΑΚ), της πρωτοπόρας, μετωπικής μαχόμενης δύναμης μέσα στο φοιτητικό κίνημα.
Η υποστήριξη των ψηφοδελτίων της σε όλη τη χώρα αποτελεί σημαντικό βήμα για την οργάνωση των αγώνων της σπουδάζουσας νεολαίας ενάντια στις συνέπειες της χρεοκοπίας του ελληνικού καπιταλισμού, του κράτους και των πανεπιστημίων του οι οποίες θα γίνουν πιο έντονες την επόμενη περίοδο, παρά την προσωρινή και -αλλά και προεκλογική-- φαινομενική στασιμότητα στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Η κατάσταση αυτή της ''στασιμότητας'' θα ανατραπεί είτε από κάποια πρωτοβουλία της επόμενης κυβέρνησης στα πανεπιστήμια -όπως φαίνεται εμμέσως από το νομοσχέδιο για το ''Νέο Λύκειο'' το οποία πέρασε άρον άρον η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα - είτε λόγω των συνεπειών των συνθηκών κατάρρευσης στον κοινωνικό χώρο αυτό.
Η επιδείνωση αυτή θα έλθει σε συνθήκες που ο συσχετισμός δυνάμεων εξακολουθεί -όπως φάνηκε και από τα αποτελέσματα των φετινών Φοιτητικών Εκλογών – να είναι θετικός για την αριστερά παρά την σταθερή πρωτιά της δεξιάς ΔΑΠ.
Από αυτήν την άποψη η επαναστατική αριστερά μπορεί να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση μέσα στο φοιτητικό κίνημα, εφόσον προχωρήσει άμεσα στον πολιτικό επανεξοπλισμό σε απόλυτη ρήξη με τον ρεφορισμό και τον εθνικισμό.
Οι εξελίξεις στα ΑΕΙ-ΤΕΙ αποτελούν ένδειξη των εξελίξεων στο λαϊκό κίνημα και γενικότερα των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Ποιες είναι αυτές οι ενδείξεις στα πανεπιστήμια; Είναι η αύξηση της αύξηση συμμετοχής, η αύξησης ψήφων αλλά όχι ποσοστών της σταθερά πρώτης ΔΑΠ (ΝΔ), η αύξηση ψήφων και ποσοστών της ΠΚΣ (ΚΚΕ), η αύξηση ψήφων και ποσοστών της ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), η μείωση ψήφων και ποσοστών για την ΕΑΑΚ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ, ΕΕΚ) και η αύξηση ψήφων και ποσοστών για το Bloco (φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη ρήξη της ΑΡΕΝ με το ΣΥΡΙΖΑ το 2015).
Πιο αναλυτικά διαμορφώνεται η εξής κατάταξη:
*Η ΔΑΠ διατηρεί άνετα την πρώτη θέση για άλλη μία χρονιά φέτος κερδίζοντας 39,68% των ψήφων, παρά τη στασιμότητα της ιδίως από το 2006/7 και πέρα.
*Η ΠΚΣ διατηρεί άνετα τη 2η θέση που έχει κατακτήσει εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια, μετά την κατάρρευση της ΠΑΣΠ, με ποσοστό 23,29%.
*Η ΠΑΣΠ κερδίζει το 12,89% των ψήφων κατακτώντας πλέον την 3η θέση αλλά σε μεγάλη απόσταση από την ΠΚΣ, εκτοπίζοντας οριακά για πρώτη φορά μετά από χρόνια την ΕΑΑΚ.
* Η ΕΑΑΚ (4η θέση) περιορίστηκε στο 12,64%.
* Την 5η θέση καταλαμβάνει το Bloco του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνοντας όμως μόλις το 1,35% των ψήφων.
Η στασιμότητα της ΔΑΠ δείχνει τα όρια της δημοσκοπικής πρωτιάς της ΝΔ του Μητσοτάκη.
Η άνοδος της ΠΚΣ δείχνει πως πλέον αποτελεί τη βασική κερδισμένη, εκλογικά, δύναμη της αριστεράς από την κατάρρευση της πάλαι ποτέ φοιτητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ (ΑΡΕΝ).
Αντίθετα, η ΕΑΑΚ δεν φαίνεται να αποτελεί πόλο μίας εκλογικά μετρήσιμης, μετατόπισης από τις φοιτητικές δυνάμεις που στήριζαν το ΣΥΡΙΖΑ.
Αξίζει να σημειωθεί η έστω και μικρή ανάκαμψη της ΠΑΣΠ, που όμως απέχει δραματικά από την παλιά της δύναμη αδυνατώντας να κερδίσει οτιδήποτε από την κατάρρευση της φοιτητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη δημοσκοπική του πτώση.
Σε γενικές γραμμές πάντως (παρά τις οριακές ανατροπές σε βάρος της ΕΑΑΚ γύρω από την 3η-4η θέση της εκλογικής κατάταξης ) δεν έχει αλλάξει ριζικά ο πολιτικός χάρτης που εγκαθιδρύθηκε μετά το φοιτητικό κίνημα του 2006 -2007.
Μετά από αυτό κίνημα τρία ήταν τα βασικά στοιχεία του συσχετισμού: Αναστολή της ανόδου της ΔΑΠ (χωρίς να απειληθεί η πρωτιά της), κατάρρευση της ΠΑΣΠ και άνοδος της ΕΑΑΚ αλλά και της ΠΚΣ.
Η κατάσταση της στασιμότητας και πτώσης των αστικών καθεστωτικών φοιτητικών παρατάξεων ΔΑΠ -ΠΑΣΠ και της ανόδου των Αριστερών φοιτητικών παρατάξεων ΠΚΣ -ΕΑΑΚ δεν ανατράπηκε μετά την προδοσία της ψευτο-αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ξεπούλημα "όχι'', υπογραφή μνημονίων, συμφωνιών με τον ιμπεριαλισμό).
Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλλε η συνεχιζόμενη κατάρρευση των κρατικών πανεπιστημίων, λόγω υποχρηματοδότησης, της μαζικής ανεργίας και της πάμφθηνης ελαστικής ανειδίκευτης εργασίας, της μετανάστευσης των νέων κλπ.
Σ' αυτό το πλαίσιο, η αριστερή στροφή των φοιτητικών και όχι μόνο μαζών (η οποία εκφράστηκε έως τώρα όχι μόνο προς την ΠΚΣ, ΕΑΑΚ, αλλά και προς την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) δεν έχει αναχαιτισθεί.
Υπό αυτές τις συνθήκες -μη αναχαίτισης της αριστερής στροφής (και) των φοιτητικών μαζών – αποτελεί αρνητικό γεγονός η πτώση της ΕΑΑΚ, της πιο μετωπικής, μαχητικής δύναμης της φοιτητικής αριστεράς.
Σίγουρα ευθύνεται η οργανωτική παράλυση της σε πανελλαδικό επίπεδο με κύρια την ευθύνη στις δυνάμεις που έσπασαν από τα δεξιά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το 2015 (ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ) για να πάνε στη ΛΑΕ , όπως φάνηκε και από την αποχή τους από το τελευταίο πανελλαδικό συντονιστικό διήμερο της ΕΑΑΚ τον περασμένο Απρίλιο.
Πλέον στον παραπάνω παράγοντα έρχεται να προστεθεί και η εντεινόμενη διαλυτική κρίση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με βασικό υπεύθυνο το ΣΕΚ, όπως φαίνεται από τα διαφορετικά ψηφοδέλτια πχ σε Αθήνα.
Αξίζει να σημειωθεί πως όχι μόνο η ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ αλλά και το ΣΕΚ και η ΑΡΙΣ δεν συμμετείχαν στο τελευταίο πανελλαδικό διήμερο της ΕΑΑΚ.
Και στις δύο περιπτώσεις (διάσπαση ΑΝΤΑΡΣΥΑ το 2015, κρίση ΑΝΤΑΡΣΥΑ το 2019), είναι ο κεντρισμός εκείνος που αποσυντίθεται σε συνθήκες επιδείνωσης της καπιταλιστικής κρίσης.
Η απάντηση στην πολιτική αποσύνθεση του κεντρισμού, δεν είναι μία χωρίς αρχές πολιτική συμφωνία μαζί του ένεκα μίας ψευδεπίγραφης "ενότητας", ούτε η σεκταριστική απομόνωση.
Χρειάζεται κοινή δράση με κάθε δύναμη που οριοθετείται στην πράξη στο στρατόπεδο της επαναστατικής αριστεράς και παράλληλα, η οικοδόμησης μίας ανεξάρτητης επαναστατικής νεολαίας στα πανεπιστήμια, της τροτσκιστικής ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ.
Η οικοδόμηση μιας τέτοιας οργάνωσης είναι αναγκαία γιατί οι μεγάλες μάχες για το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα είναι μπροστά μας και όχι πίσω. Το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα παραμένει, την ίδια ώρα, ανίκητο από την μεταπολίτευση έως και σήμερα. Στις ριζικά αλλαγμένες συνθήκες ύπαρξης της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα (καπιταλιστική χρεοκοπία της χώρας, αποεπένδυση, κλπ), οι οποίες την καταδικάζουν σε μία χωρίς προηγούμενο κρίση, υπάρχουν όλοι οι όροι μίας ανεπανάληπτης κοινωνικής έκρηξης στα ΑΕΙ -ΤΕΙ. Το κίνημα των φοιτητών του 2006 -2007 μόνο ως προπομπός μπορεί να ιδωθεί σε σχέση με την εξέγερση που έρχεται. Ας ετοιμαστούμε.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ 

Παρέμβαση στο Πανελλαδικό Συντονιστικό των σχημάτων της ΕΑΑΚ 22-23/3/2019

Παρέμβαση στο Πανελλαδικό Συντονιστικό των σχημάτων της ΕΑΑΚ 22-23/3/2019

To φετινό εαρινό πανελλαδικό συντονιστικό διήμερο των σχημάτων της ΕΑΑΚ συντελείται μέσα σε συνθήκες προεκλογικής πολιτικής κρίσης.
Από τη μία μεριά, ο ψευτο-αριστερός ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να μπορεί να αποφύγει την πτώση από την κυβερνητική εξουσία μετά τις επικείμενες αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις (Τοπικές, ευρωπαϊκές, εθνικές) οι οποίες θα αναδείξουν τις απώλειες της επιρροής του κυρίως μετά την ποδοπάτηση του "Όχι" στο Δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015 αλλά και τα απανωτά Μνημόνια που υπέγραψε-εφάρμοσε. Και αυτό παρά την "έξοδο" από αυτά....
Από την άλλη μεριά, η νεοφιλελεύθερη - ακροδεξιά ΝΔ δεν έχει διασφαλίσει την πολιτική ορμή που να της επιτρέψει μία άνετη πρωτιά στα συντρίμμια του ΣΥΡΙΖΑ.
Προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει την εκλογική- πολιτική συντριβή, έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόσει ένα πακέτο "κοινωνικών" παρεμβάσεων. Αρχής γενομένης με την ακύρωση των περικοπών που ο ίδιος προηγούμενα ψήφισε στις συντάξεις, την αύξηση των δαπανών για κοινωνικά επιδόματα και την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%. Ετοιμάζει παράλληλα, μία ρύθμιση των ασφαλιστικών και φορολογικών χρεών, την καταβολή μέρους τουλάχιστον των αναδρομικών των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων και επιπλέον προσλήψεις προσωρινού προσωπικού στο δημόσιο.
Την ίδια ώρα, η ΝΔ, αν και διαφωνεί με όλα τα παραπάνω μέτρα, σέρνεται πίσω από την "κοινωνική" στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν τολμά να διατυπώσει τη θέση της ανοιχτά ενάντια της, υπό το φόβο απώλειας μέρους της λαϊκής υποστήριξης την οποία διεκδικεί, ποντάροντας -από εκεί και πέρα- ουσιαστικά μόνο στο χαρτί του εθνικισμού και του ''νόμου και της τάξης" ενάντια στον "εσωτερικό εχθρό" δηλαδή το εργατικό - λαϊκό κίνημα και την αριστερά συλλήβδην.

Κανένας "νέος διπολισμός" δεν έχει εγκαθιδρυθεί στην Ελλάδα

Και οι δύο επίδοξοι πόλοι του αστικού πολιτικού συστήματος είναι ασταθείς και ανίκανοι να συγκροτήσουν ένα ''νέο δικομματισμό'' ή ένα "νέο διπολισμό", ο οποίος να μπορεί να διαχειρισθεί τη μεταμνημονιακή κατάσταση στη χώρα, η οποία κάθε άλλο παρά χαρακτηρίζεται από το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής χρεοκοπίας, αλλά και το ξεπέρασμα της ρήξης μεταξύ του λαού και του αστικού πολιτικού συστήματος εξουσίας.
Η έξοδος από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και, έπειτα, η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών το Φεβρουάριο του 2019 - η οποία έδωσε το εισιτήριο στη Μακεδονία για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ - προσέφεραν μόνο ένα προσωρινό εξωτερικό (από πλευράς ιμπεριαλισμού ) οικονομικό και γεωπολιτικό στήριγμα στον ελληνικό καπιταλισμό, χωρίς όμως να οδηγήσουν στην πλήρη επανασυγκόλληση του ως οικονομικού και πολιτικού κρίκου στη διεθνή και ιδίως την ευρωπαϊκή ιμπεριαλιστική αλυσίδα.
Η ΕΕ ταλανίζεται από μία συστημική οικονομική και πολιτική κρίση. Οι φυγόκεντρες πολιτικές -κυρίως από τα ακροδεξιά- πολιτικές τάσεις ενδυναμώνονται ολοένα και περισσότερο, την ίδια ώρα, όμως, που νέα κινήματα από τα κάτω ξεσπάνε ενάντια στις κυβερνήσεις της, από τα "Κίτρινα Γιλέκα" στη Γαλλία του καταρρέοντος "Κεντρώου'' φιλο-Ευρωπαϊστή' Μακρόν μέχρι τις κινητοποιήσεις ενάντια στο "νόμο της σκλαβιάς" στην Ουγγαρία του ακροδεξιού, ευρωσκεπτικιστή ρατσιστή Όρμπαν.
Έτσι, η ευρωπαϊκή ιμπεριαλιστική "αλυσίδα" παραμένει ραγισμένη όχι μόνο λόγω συνεχιζόμενης ελληνικής καπιταλιστικής κρίσης (βλέπε υψηλό δημόσιο χρέος και μη εξυπηρετήσιμο ιδιωτικό χρέος), αλλά προπαντός λόγω της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και των σπασμών που αυτή δημιουργεί στην "καρδιά" του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, αλλά και στην περιοχή της Ανατολικής και νοτιο-ανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου...
Οι ίδιες, εξάλλου, αυτές οι συμφωνίες (εξόδου από τα Μνημόνια και εισόδου της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ) ήδη εντείνουν τις φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό πολιτικό τοπίο της Ελλάδας και έτσι φέρνουν πιο κοντά μία παραπέρα πολιτική και οικονομική αποσταθεροποίηση.
Η αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να πάρει τη δόση των 970 εκατ. ευρώ στο Εurogroup της 12/3 (στα πλαίσια του Προγράμματος της Ενισχυμένης Μετα-Μνημονιακής Εποπτείας) λόγω της καθυστέρησης που επέδειξε στην αλλαγή του πλαισίου διαχείρισης για κόκκινα δάνεια, οι αντιδράσεις των διεθνών δανειστών στην ''σοκαριστική'' για τους ίδιους αύξηση του κατώτατου και στο ενδεχόμενο εκτίναξης των δαπανών λόγω των αναδρομικών, αλλά οι αυξανόμενες πιέσεις του εθνικισμού όχι μόνο προς το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προς τη ΝΔ δείχνουν το δύσβατο δρόμο που μένει να διαβούν τα δύο αυτά κόμματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και, κυρίως, μετά από αυτήν...
Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί -αν και πολύ το επιθυμεί...- να γίνει ο νέος "προοδευτικός" πόλος (δηλαδή ένα ''νέο ΠΑΣΟΚ''), μοιράζοντας επιδόματα - ψίχουλα στους πάμπτωχους και προσωρινές θέσεις απασχόλησης στο δημόσιο ή ακόμα επιστρέφοντας κάποιο μέρος των περικοπών των Μνημονίων.
Ούτε, όμως, η ΝΔ μπορεί να γίνει εκείνο που ήταν (προ του 2010) έχοντας πίσω της μία οριστικά τσακισμένη "μεσαία" αστική τάξη σε συνθήκες παρατεταμένης πιστωτικής ασφυξίας, επενδυτικής ανομβρίας και εμπορικών διενέξεων διεθνώς.

Εξάλλου, αποδεχόμενοι και οι δύο επίδοξοι νέοι πόλοι το μόνιμο μεταμνημονιακό καθεστώς της ατελείωτης λιτότητας, μαζί και το ασφυκτικό πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ και Ευρωζώνης είναι υποχρεωμένοι να έλθουν είτε αργότερα (με το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση), είτε νωρίτερα (με τη ΝΔ στην κυβέρνηση) ξανά σε σύγκρουση με το λαό, οδηγούμενοι σε πολιτική αποσύνθεση. Το ενδεχόμενο αυτό θα γίνει ακόμα πιο αναπόφευκτο, καθώς ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός βουλιάζει στην οικονομική, πολιτική και θεσμική κρίση υπό το βάρος της οξυμένης παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και του διεθνούς εμπορικού πολέμου.

Σπασμένος εκπαιδευτικός "κρίκος" στην διαλυμένη ελληνική καπιταλιστική "αλυσίδα"

Υπό αυτές τις συνθήκες βαθέματος της κρίσης του ελληνικού αστικού Κράτους, κάθε άλλο μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση η ελληνική κρατική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι γι' αυτό τα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, όσο ποτέ στο παρελθόν, αναντίστοιχα σε σχέση με τις τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.
Η αποφυγή, από πλευράς κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μίας ριζικής αντιδραστικής τομής στην κρατική εκπαίδευση σαν και εκείνης που συνέχισε (μετά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ) στο υπόλοιπο κράτος (στα πλαίσια των Μνημονίων και του μετα-Μνημονίου) καθιστά, πλέον, την κρατική τριτοβάθμια εκπαίδευση πιο χρεοκοπημένη σε σχέση με το υπόλοιπο, ευρύτερο δημόσιο.
Η χρεοκοπία αυτή πηγάζει προπαντός από τη στροφή του ελληνικού κεφαλαίου, τα τελευταία 3 -4 χρόνια, σε κλάδους ανειδίκευτης και πάμφθηνης εργασίας και στις εξαιρετικά μικρές επιχειρήσεις. Η στροφή αυτή στερεί κάθε έδαφος απορρόφησης των υψηλά ειδικευμένων αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την εγχώρια οικονομία .
Από εκεί και πέρα η χρεοκοπία της εκπαίδευσης αφορά τις παρωχημένες δομές στο εσωτερικό της, τις οποίες δεν τόλμησε - υπό το φόβο μιας φοιτητικής εξέγερσης σαν εκείνης του 2006 -07- καν να αλλάξει στα ίσια ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις μελέτες που ετοίμασε σχέση με την "ανομία" και την "παραβατικότητα".
Η κυβέρνηση επιχειρεί , όμως, μία έμμεση παρέμβαση στα ΑΕΙ -ΤΕΙ μέσω του νόμου για το νέο Λύκειο.
Μ΄άλλα λόγια, μέσω του ξεσκαρταρίσματος/πειθάρχησης του πλήθους των νέων που θα μπουν στα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα, αναμένει πως θα μπορέσει να προχωρήσουν οι εκκρεμείς αντιδραστιικές αναδιαρθρώσεις σ΄αυτά. Και αυτός ο σχεδιασμός, όμως, θα αποτύχει, εντείνοντας τα αμετάκλητα, εντός του καπιταλισμού, αδιέξοδα της νέας γενιάς που είναι καταδικασμένη, αν δεν ανατρέψει το σύστημα, να ζήσει τρισχειρότερα σε σχέση με την προηγούμενη.
Το μέλλον αυτό ετοιμάζει να φέρει πιο... γρήγορα, η ΝΔ του Μητσοτάκη η οποία, παρά το φιάσκο του νόμου - πλαίσιου της Γιαννάκου και την αποτυχία αναθεώρησης του άρθρου 16, ονειρεύεται να κάνει πάλι τα ίδια ή παρόμοια "πειράματα", εφόσον ανέλθει στην εξουσία στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Η ΕΑΑΚ πρέπει να ετοιμασθεί από τώρα για την επόμενη προσπάθεια της αστικής τάξης και της επόμενης κυβέρνησης να επανασυγκολλήσει το σπασμένο (εκπαιδευτικό) κρίκο της ελληνικής καπιταλιστικής αλυσίδας που ακούει στο όνομα "ΑΕΙ-ΤΕΙ".
Ο κρίκος αυτός έσπασε από το φοιτητικό κίνημα το 2006 -2007 και θρυμματίστηκε παραπέρα από την εμβληματική και αξεπέραστη Εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008. Η αστική τάξη ζητά εδώ και χρόνια τη ρεβάνς για αυτά τα πλήγματα.
Η επαναστατική αριστερά πρέπει να ετοιμασθεί για μία νέα νεολαιΐστικη εξέγερση, ανώτερη από εκείνη του Δεκέμβρη του 2008. Γι' αυτό πρέπει να κόψει κάθε δεσμό με τον ρεφορισμό - ειδικά μετά την προδοσία και αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ . Παράλληλα, πρέπει να πολεμήσει και να συντρίψει τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και φασισμό και το σύστημα του καπιταλισμού που στην κρίση και παρακμή του γεννάει αυτά τα τέρατα.Χρειάζεται ρήξη με τον εθνικοπατριωτισμό και ανάληψη εκ μέρους του κινήματος και του του φοιτητικού κινήματος της πάλης κατά του φασισμού.
Μόνος δρόμος για τη νεολαία, μαζί και τη σπουδάζουσα, είναι η πάλη για την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας από την εργατική τάξη, η ανατροπή του καπιταλισμού, ο παγκόσμιος σοσιαλισμός, η οικοδόμηση μίας νέας επαναστατικής Διεθνούς, της επανιδρυμένης 4ης Διεθνούς! Eμπρός σύντροφοι!

 

Οργάνωσης Επαναστατικής Νεολαίας

 

Συμβούλιο Δράσης της ΟΕΝ - Πολιτική Απόφαση για το 2019

2019 : Η νεολαία μπροστά για να ανοίξει ο δρόμος για την αποφασιστική αναμέτρηση

Μπροστά της και όχι πίσω της έχει η νεολαία τις μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές αναμετρήσεις της με την αστική τάξη, το σύστημα και το κράτος της.

Το επικείμενο μπαράζ των φετινών  εκλογικών αναμετρήσεων (δημοτικές, περιφερειακές, ευρωπαϊκές, εθνικές) δεν είναι παρά το κοινοβουλευτικό μέσο με το οποίο οι καπιταλιστές και τα κόμματά τους, δεξιά, ακροδεξιά  και ψευτο-αριστερά, θα επιχειρήσουν να «βγουν λάδι» για όσα διέπραξαν ενάντια στο λαό μετά από οχτώ χρόνια μνημονιακής λεηλασίας. Προπαντός, όμως, μέσα από τις κάλπες θα επιχειρήσουν  να πάρουν τις καλύτερες –γι’ αυτούς-  δυνατές πολιτικές θέσεις μάχης σε σχέση με εκείνα που έρχονται , τα οποία είναι χειρότερα, για το λαό, σε σχέση  με εκείνα που πέρασαν και με εκείνα που ζούμε τώρα.

Τίποτα καλύτερο από το ήδη κακό (δηλαδή τη μαζική ανεργία, την ελαστική δουλεία, τη μετανάστευση κλπ.)  και…χειρότερο  δεν έχουν να υποσχεθούν, στην πραγματικότητα,  τα αστικά κόμματα, σε συνθήκες που έχουν δεσμευθεί στους δανειστές μόνιμη άγρια λιτότητα. Την ίδια ώρα, τα χρέη προς τράπεζες και δημόσιο καταρρίπτουν το ένα μετά το άλλο ρεκόρ, ενώ ο παγκόσμιος καπιταλισμός βυθίζεται σε μία πολύ βαθύτερη κρίση σε σχέση με εκείνη που ξέσπασε το 2008.

Είναι αυτή η νέα βαθύτερη παγκόσμια κρίση που βρίσκει τον ελληνικό καπιταλισμό σε χειρότερη θέση σε σχέση με πριν δέκα χρόνια, όταν τον συμπαρέσυρε στη χρεοκοπία και στα μνημόνια. Έτσι τον απειλεί και πάλι να τον συμπαρασύρει. Και αυτό γιατί αν και προσωρινά έκλεισαν οι τρύπες στον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας (λόγω των δραματικών περικοπών στις δαπάνες για μισθούς –συντάξεις και της φορο-μπηξίας), «κοκκίνισαν» τα περισσότερα δάνεια, ενώ εκτοξεύθηκαν οι οφειλές προς την εφορία και τα ταμεία.

Τώρα, όμως, έφτασε η ώρα της πληρωμής των εσωτερικών χρεών, δηλαδή των χρεών του ντόπιου πληθυσμού προς τις ντόπιους κυρίαρχους, τους τραπεζίτες και το κράτος τους, την ίδια ώρα που τα "δημόσια'' χρέη παραμένουν στα ύψη ...

Αυτό είναι ένα εντελώς νέο πεδίο ταξικής, αλλά και πολιτικής σύγκρουσης του λαού από τη μια μεριά και του αστικού πολιτικού συστήματος από την άλλη.

Καμία ανάκαμψη σαν εκείνη που εμφανίζει πρόσκαιρα και αναιμικά και ο ελληνικός καπιταλισμός δεν μπορεί να αποτρέψει την σύγκρουση αυτή. Την ίδια ώρα η ΕΕ που το 2010 -2018 «στήριζε» τον ελληνικό καπιταλισμό πνίγεται μέσα στην άνοδο των εθνικιστικών κυμάτων και του διεθνούς εμπορικού πολέμου. Εξάλλου, μετά τις αλλεπάλληλες «κωλοτούμπες» του ΣΥΡΙΖΑ,  δεν υπάρχει κανένα αστικό κόμμα που να έχει την πολιτική δύναμη να διαχειριστεί την επερχόμενη εκδήλωση της χρεοκοπίας του ελληνικού καπιταλισμού…

 Οι επερχόμενες κάλπες μπορούν ίσως να καθυστερήσουν την ανάδειξη του πραγματικού διακυβεύματος, καθώς κανένα αστικό κόμμα δεν θα πει την αλήθεια στο λαό, ενώ δεν θα λείψουν οι υποσχέσεις (πχ επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους, κλπ). Θα πουν (και ήδη λένε) μόνο ψέματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ του 3ου και 4ου Μνημονίου μιλά για… ένα νέο «μνημόνιο» αυτή τη φορά με το λαό για την «επιστροφή στην ομαλότητα», την «ανάκτηση της αξιοπρέπειας της εργασίας» κλπ, ενώ είναι οι ίδιοι που κατήργησαν το υπουργικό βέτο στις ομαδικές απολύσεις, περιόρισαν το δικαίωμα στην απεργία και έβαλαν εμπόδια στην επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.

Η ΝΔ του 2ουΜνημονίου μιλά για «λιγότερους φόρους και εισφορές και περισσότερες επενδύσεις» (δηλ. με νέες περικοπές δαπανών και μεγαλύτερη εργασιακή απορρύθμιση), ενώ, σε συμμαχία με τους «μακεδονομάχους» και κάθε λογής αντιδραστικούς απειλεί με «νόμο και τάξη». Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ του 1ου και 2ου Μνημονίου, είναι απλά ουρά της ΝΔ.

Πέραν από τα διαφορετικά ψέματα που λένε οι παραπάνω, έχουν και κάτι κοινό: δεν λένε κουβέντα για τη νεολαία. Τα περί κατάργησης του υποκατώτατου μισθού των νέων που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αέρας κοπανιστός στη σημερινή εργασιακή ζούγκλα. Την ίδια ώρα, τρέχουν μόνο νέα προγράμματα προσωρινής απασχόλησης στο δημόσιο και στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, οι φοιτητικές εστίες βρίσκονται υπό εξαφάνιση και τα πανεπιστήμια υπολειτουργούν ολοένα και περισσότερο. Η ΝΔ δεν λέει κουβέντα για τη νεολαία, παρά μόνο ποντάρει στο χαρτί του εθνικισμού, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες καταλήψεις για τη Μακεδονία, ενώ παράλληλα στοχεύει από τώρα ενάντια στα δημόσια πανεπιστήμια και το φοιτητικό κίνημα.

Η νεολαία δεν πρέπει απλά να περιμένει τις κάλπες για να μαυρίσει τα αστικά κόμματα.  Ούτε πρέπει να περιμένει τα αποτελέσματά τους για να δράσει. Πρέπει να δράσει εδώ και τώρα, παλεύοντας όχι μόνο για όσα έχασε από τα μνημόνια, αλλά για ο,τι της ανήκει και της το στερούν: το ίδιο της το μέλλον.

Γι’ αυτό απαιτείται άμεση δράση εδώ και τώρα.

Ενάντια, πρώτα απ’ όλα,  στη σημερινή κυβέρνηση της ψευτο-αριστεράς, η οποία με την πολιτική της ανοίγει το δρόμο στη δεξιά και την ακροδεξιά, την οποία –όπως λέει η ίδια- υποτίθεται αντιπαλεύει. Μόνο η σοσιαλιστική επανάσταση μπορεί να συντρίψει τους νέους αντιδραστικούς σχεδιασμούς των καπιταλιστών!

Ενάντια στο αστικό κράτος, το οποίο δεν μπορεί να «προσφέρει» τίποτα άλλο, σε συνθήκες προχωρημένης καπιταλιστικής κρίσης και παρακμής, παρά μόνο εξαθλίωση και καταστολή. Μόνο ένα «κράτος» τύπου κομμούνας στα χέρια των εργατών μπορεί να δώσει ψωμί και ελευθερία στη νεολαία, στο λαό!

Ενάντια στον εθνικισμό, ενάντια στη δεξιά, την ακροδεξιά, τους φασίστες  που επιχειρεί να περάσει ο,τι δεν μπορεί να περάσει ο «κοσμοπολιτισμός», πάντα για λογαριασμό του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού.  Μόνη διέξοδος η επαναστατική, διεθνιστική  κοινή πάλη των λαών όλου του κόσμου για τη συντριβή του καπιταλισμού, τον παγκόσμιο κομμουνισμό, για την επαναστατική Διεθνή, την επανίδρυση της 4ης Διεθνούς.

ΟΕΝ : Καμπάνια ενάντια στον εθνικισμό

ΟΕΝ : Καμπάνια ενάντια στον εθνικισμό

Καμπάνια ενάντια στον εθνικισμό θα οργανώσει η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας μέχρι τον Μάρτιο. Πρόκειται για το χρονικό διάστημα πριν την τυπική έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωπαϊκές κάλπες, αλλά και τις δημοτικές –περιφερειακές.

Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωεκλογές έχουν βαρύνουσα σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά προπαντός για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό γιατί αναμένεται να ενισχυθούν τα διάφορα δεξιά, ακροδεξιά και ανοιχτά εθνικιστικά μορφώματα, στο έδαφος της οξυμένης παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, της αποσύνθεσης της ΕΕ αλλά και των πολιτικών των σοσιαλδημοκρατικών και «αριστερών» (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ) κομμάτων. Ειδικά στην Ελλάδα, η υπόθεση του Μακεδονικού, σε συνθήκες προδοσίας του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις υποσχέσεις του στο κοινωνικό –πολιτικό πεδίο (εφάρμοσε Μνημόνια, σύναψε συμφωνίες με ιμπεριαλισμό κλπ), έχει οδηγήσει στην αναζωπύρωση του εθνικισμού. Το ρεύμα αυτό, με την ενθάρρυνση και της Νέας Δημοκρατίας των Μητσοτάκη –Γεωργιάδη, έχει δηλητηριάσει μερίδες και της νεολαίας, όπως φάνηκε στις πρόσφατες μαθητικές καταλήψεις. Η ΟΕΝ από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης των «μακεδονομάχων» και των συλλαλητηρίων τους, τέτοιον καιρό πέρσι, βγήκε στο δρόμο μαζί με το ΕΕΚ και άλλες διεθνιστικές δυνάμεις. Το ίδιο έκανε και τον περασμένο Νοέμβριο ενάντια στις εθνικιστικές μαθητικές καταλήψεις. Θα συνεχίσει να παλεύει στη γραμμή του επαναστατικού προλεταριακού διεθνισμού.

Στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2019, θα οργανώσει σειρά παρεμβάσεων, συζητήσεων και προβολών ενάντια στον εθνικισμό σε μια σειρά συνοικιών της Αθήνας και πόλεων της χώρας. Καλούμε κάθε νεολαίο φίλο της ΟΕΝ και του ΕΕΚ να συμμετάσχει. Για επικοινωνία : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ολόκληρο το κείμενο στο www.eek.gr

Οι εθνικιστικές καταλήψεις που πραγματοποιήθηκαν στα σχολεία τον περασμένο Νοέμβριο με αφορμή το Μακεδονικό, τη δολοφονία Κατσίφα κτλ, οι επικείμενες Ευρωεκλογές τον προσεχή Μάιο, μαζί με την δεξιά αστική προπαγάνδα (που πιάνει εν μέρει τόπο λόγω της προδοσίας του ψευροαριστερού ΣΥΡΙΖΑ) με αιχμή το Μακεδονικό και τη συμφωνία Πρεσπών αλλά και ενάντια στα κρατικά πανεπιστήμια (επαναφορά του άρθρου 16-ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, ανομία) δείχνουν ότι η ΟΕΝ θα πρέπει να εντείνει την πάλη της ενάντια στο εθνικισμό και το αστικό κράτος, μαζί και την ψευτο-αριστερή κυβέρνηση .

Όπως τονίζει στην πολιτική απόφαση του για το νέο έτος, το Συμβούλιο Δράσης της ΟΕΝ «μπροστά της και όχι πίσω της έχει η νεολαία τις μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές αναμετρήσεις της με την αστική τάξη, το σύστημα και το κράτος της.

Το επικείμενο μπαράζ των φετινών εκλογικών αναμετρήσεων (δημοτικές, περιφερειακές, ευρωπαϊκές, εθνικές) δεν είναι παρά το κοινοβουλευτικό μέσο με το οποίο οι καπιταλιστές και τα κόμματά τους, δεξιά, ακροδεξιά και ψευτο-αριστερά, θα επιχειρήσουν να «βγουν λάδι» για όσα διέπραξαν ενάντια στο λαό μετά από οχτώ χρόνια μνημονιακής λεηλασίας. Προπαντός, όμως, μέσα από τις κάλπες θα επιχειρήσουν να πάρουν τις καλύτερες –γι' αυτούς- δυνατές πολιτικές θέσεις μάχης σε σχέση με εκείνα που έρχονται , τα οποία είναι χειρότερα, για το λαό, σε σχέση με εκείνα που πέρασαν και με εκείνα που ζούμε τώρα».

Η ΟΕΝ υποστηρίζει πως «τίποτα καλύτερο από το ήδη κακό (δηλαδή τη μαζική ανεργία, την ελαστική δουλεία, τη μετανάστευση κλπ.) και...χειρότερο δεν έχουν να υποσχεθούν, στην πραγματικότητα, τα αστικά κόμματα, σε συνθήκες που έχουν δεσμευθεί στους δανειστές μόνιμη άγρια λιτότητα. Την ίδια ώρα, τα χρέη προς τράπεζες και δημόσιο καταρρίπτουν το ένα μετά το άλλο ρεκόρ, ενώ ο παγκόσμιος καπιταλισμός βυθίζεται σε μία πολύ βαθύτερη κρίση σε σχέση με εκείνη που ξέσπασε το 2008.

Είναι αυτή η νέα βαθύτερη παγκόσμια κρίση που βρίσκει τον ελληνικό καπιταλισμό σε χειρότερη θέση σε σχέση με πριν δέκα χρόνια, όταν τον συμπαρέσυρε στη χρεοκοπία και στα μνημόνια. Έτσι τον απειλεί και πάλι να τον συμπαρασύρει. Και αυτό γιατί αν και προσωρινά έκλεισαν οι τρύπες στον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας (λόγω των δραματικών περικοπών στις δαπάνες για μισθούς –συντάξεις και της φορο-μπηξίας), «κοκκίνισαν» τα περισσότερα δάνεια, ενώ εκτοξεύθηκαν οι οφειλές προς την εφορία και τα ταμεία».

Σύμφωνα με την Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας «τώρα, όμως, έφτασε η ώρα της πληρωμής των εσωτερικών χρεών, δηλαδή των χρεών του ντόπιου πληθυσμού προς τις ντόπιους κυρίαρχους, τους τραπεζίτες και το κράτος τους, την ίδια ώρα που τα "δημόσια'' χρέη παραμένουν στα ύψη ...

Αυτό είναι ένα εντελώς νέο πεδίο ταξικής, αλλά και πολιτικής σύγκρουσης του λαού από τη μια μεριά και του αστικού πολιτικού συστήματος από την άλλη».

Στην ίδια πολιτική απόφαση τονίζεται πως «καμία ανάκαμψη σαν εκείνη που εμφανίζει πρόσκαιρα και αναιμικά και ο ελληνικός καπιταλισμός δεν μπορεί να αποτρέψει την σύγκρουση αυτή. Την ίδια ώρα η ΕΕ που το 2010 -2018 «στήριζε» τον ελληνικό καπιταλισμό πνίγεται μέσα στην άνοδο των εθνικιστικών κυμάτων και του διεθνούς εμπορικού πολέμου. Εξάλλου, μετά τις αλλεπάλληλες «κωλοτούμπες» του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει κανένα αστικό κόμμα που να έχει την πολιτική δύναμη να διαχειριστεί την επερχόμενη εκδήλωση της χρεοκοπίας του ελληνικού καπιταλισμού...».

Εξάλλου « οι επερχόμενες κάλπες μπορούν ίσως να καθυστερήσουν την ανάδειξη του πραγματικού διακυβεύματος, καθώς κανένα αστικό κόμμα δεν θα πει την αλήθεια στο λαό, ενώ δεν θα λείψουν οι υποσχέσεις (πχ επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους, κλπ). Θα πουν (και ήδη λένε) μόνο ψέματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ του 3ου και 4ου Μνημονίου μιλά για... ένα νέο «μνημόνιο» αυτή τη φορά με το λαό για την «επιστροφή στην ομαλότητα», την «ανάκτηση της αξιοπρέπειας της εργασίας» κλπ, ενώ είναι οι ίδιοι που κατήργησαν το υπουργικό βέτο στις ομαδικές απολύσεις, περιόρισαν το δικαίωμα στην απεργία και έβαλαν εμπόδια στην επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.

Η ΝΔ του 2ουΜνημονίου μιλά για «λιγότερους φόρους και εισφορές και περισσότερες επενδύσεις» (δηλ. με νέες περικοπές δαπανών και μεγαλύτερη εργασιακή απορρύθμιση), ενώ, σε συμμαχία με τους «μακεδονομάχους» και κάθε λογής αντιδραστικούς απειλεί με «νόμο και τάξη». Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ του 1ου και 2ου Μνημονίου, είναι απλά ουρά της ΝΔ».

Από την ΟΕΝ, τονίζεται πως «πέραν από τα διαφορετικά ψέματα που λένε οι παραπάνω, έχουν και κάτι κοινό: δεν λένε κουβέντα για τη νεολαία. Τα περί κατάργησης του υποκατώτατου μισθού των νέων που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αέρας κοπανιστός στη σημερινή εργασιακή ζούγκλα. Την ίδια ώρα, τρέχουν μόνο νέα προγράμματα προσωρινής απασχόλησης στο δημόσιο και στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, οι φοιτητικές εστίες βρίσκονται υπό εξαφάνιση και τα πανεπιστήμια υπολειτουργούν ολοένα και περισσότερο. Η ΝΔ δεν λέει κουβέντα για τη νεολαία, παρά μόνο ποντάρει στο χαρτί του εθνικισμού, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες καταλήψεις για τη Μακεδονία, ενώ παράλληλα στοχεύει από τώρα ενάντια στα δημόσια πανεπιστήμια και το φοιτητικό κίνημα.

Η νεολαία δεν πρέπει απλά να περιμένει τις κάλπες για να μαυρίσει τα αστικά κόμματα. Ούτε πρέπει να περιμένει τα αποτελέσματά τους για να δράσει. Πρέπει να δράσει εδώ και τώρα, παλεύοντας όχι μόνο για όσα έχασε από τα μνημόνια, αλλά για ο,τι της ανήκει και της το στερούν: το ίδιο της το μέλλον».

Γι' αυτό, λοιπόν, σύμφωνα με την ΟΕΝ « απαιτείται άμεση δράση εδώ και τώρα.

Ενάντια, πρώτα απ' όλα, στη σημερινή κυβέρνηση της ψευτο-αριστεράς, η οποία με την πολιτική της ανοίγει το δρόμο στη δεξιά και την ακροδεξιά, την οποία –όπως λέει η ίδια- υποτίθεται αντιπαλεύει. Μόνο η σοσιαλιστική επανάσταση μπορεί να συντρίψει τους νέους αντιδραστικούς σχεδιασμούς των καπιταλιστών!

Ενάντια στο αστικό κράτος, το οποίο δεν μπορεί να «προσφέρει» τίποτα άλλο, σε συνθήκες προχωρημένης καπιταλιστικής κρίσης και παρακμής, παρά μόνο εξαθλίωση και καταστολή. Μόνο ένα «κράτος» τύπου κομμούνας στα χέρια των εργατών μπορεί να δώσει ψωμί και ελευθερία στη νεολαία, στο λαό!

Ενάντια στον εθνικισμό, ενάντια στη δεξιά, την ακροδεξιά, τους φασίστες που επιχειρεί να περάσει ό,τι δεν μπορεί να περάσει ο «κοσμοπολιτισμός», πάντα για λογαριασμό του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού. Μόνη διέξοδος η επαναστατική, διεθνιστική κοινή πάλη των λαών όλου του κόσμου για τη συντριβή του καπιταλισμού, τον παγκόσμιο κομμουνισμό, για την επαναστατική Διεθνή, την επανίδρυση της 4ης Διεθνούς».

ΟΕΝ : ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΡΗΡΟΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΟΕΝ : ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΡΗΡΟΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΟΣ ΑΝΤΙ-ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΆ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Ένα «Αντι-Δεκέμβρη» επιχειρεί για άλλη μία φορά να στήσει η Δεξιά, η ακροδεξιά και οι φασίστες.

«Όχημα» του επιχειρούμενου νέου «Αντι-Δεκέμβρη» είναι οι μαθητικές καταλήψεις τις οποίες υποκινούν οι παραπάνω αντιδραστικές πολιτικές δυνάμεις ενάντια στη συμφωνία Τσίπρα –Ζάεφ για το όνομα της Μακεδονίας.

Είναι οι ίδιες δυνάμεις οι οποίες έκαψαν την κατάληψη Libertatia στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Γενάρη, πριν το εθνικιστικό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Είναι οι ίδιες δυνάμεις –και πρώτος και «καλύτερος» ο αρχηγός της ΝΔ, Μητσοτάκης- που λίγο πριν ξεσπάσουν οι μαθητικές καταλήψεις για τη Μακεδονία, τσίριζαν για την «ανομία» στα δημόσια Πανεπιστήμια και έταζαν ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Είναι οι ίδιες δυνάμεις που ετοιμάζουν ένα πρωτοφανές κοινωνικό σφαγείο, εφόσον εκλεγούν στην κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, εναρμονιζόμενες με τις βαθύτερες απαιτήσεις του ελληνικού κεφαλαίου που κάθε άλλο παρά ξεπέρασε την κρίση μετά την «έξοδο» από τα Μνημόνια.

Συνεπώς οι εθνικιστικές μαθητικές καταλήψεις δεν είναι μόνο άλλη μία επιχειρούμενη ρεβάνς για την εξέγερση του Δεκέμβρη –που φέτος κλείνει τα 10 χρόνια της – αλλά και μία πρόβα πολέμου με το νεολαιίστικο, εργατικό και λαϊκό κίνημα..

Γι΄αυτό δεν πρέπει να περάσουν.

Η συνέχιση των εν λόγω ''καταλήψεων'', τις οποίες υποκινούν οι Χρυσαυγίτες, στηρίζει η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ -η ΔΑΚΕ- και ανέχεται η ίδια η ΝΔ την επόμενη εβδομάδα, αποτελεί ανοιχτή πρόκληση ενάντια:

  • στη μνήμη του δολοφονημένου (από τον μπάτσο Κορκονέα), Αλέξη Γρηγορόπουλου.
  • στην εξέγερση που ακολούθησε και στην οποία πρωταγωνίστησαν μαθητές σε όλη τη χώρα, κατακλύζοντας τους δρόμους κάθε πόλης, πολιορκώντας αστυνομικά τμήματα, δίνοντας τη μάχη με την ΕΛ.ΑΣ. και τους χρυσαυγίτες της. .
  • για όλο το λαό που - αφού υπέστη (παρά την αντίθεσή του) οχτώ χρόνια χρεοκοπίας, Μνημονίων και πρωτοφανούς ιμπεριαλιστικής υποτέλειας- βλέπει τώρα τους φασίστες να παίζουν, στην ευαίσθητη σκηνή των Λυκείων, το ''θέατρο'' της ''αντίστασης'' στο ''ξεπούλημα της.

Οι ακροδεξιοί, οι εθνικιστές και οι φασίστες παίζουν ''θέατρο'' στα Λύκεια των Καταλήψεων του '90-'91 ενάντια στο νόμο Κοντογιαννόπουλου της ΝΔ, στα Λύκεια των Καταλήψεων του '98-'99 ενάντια στο νόμο Αρσένη του ΠΑΣΟΚ, στα Λύκεια της εξέγερσης του Δεκέμβρη του 2008.

Να μην τους αφήσουμε : Στα Λύκεια του Τεμπονέρα και του Γρηγορόπουλου δεν χωράνε φασίστες !

Οι φασίστες ήταν πάντα απέναντι στις αγωνιστικές καταλήψεις που απειλούσαν την αστική πολιτική εξουσία: Προσπαθούσαν να μην γίνουν καταλήψεις, χτυπούσαν αγωνιστές μαθητές, πετάγανε μολότοφ στα προαύλια των σχολείων.

Τώρα οι φασίστες καταλαμβάνοντας τα σχολεία επιχειρούν - ως μέρος ενός σχεδίου τμημάτων του μεγάλου κεφαλαίου- αντεπαναστατική "λύση" στην κρίση του καπιταλισμού και στην κρίση της αστικής πολιτικής εξουσίας.

Προφασίζονται "προδοσία" της Μακεδονίας με τη συμφωνία των Πρεσπών (που υποχρεώνει τη γειτονική χώρα ν' αλλάξει το όνομά της) και ονειρεύονται να κάνουν «ελληνική» τη βόρεια Ήπειρο (το νότιο τμήμα της Αλβανίας), ακόμη και... την Κόκκινη Mηλιά!

Να μην αφήσουμε τον παρανοϊκό εθνικισμό να παίξει τα ματωβαμένα πολιτικά του παιχνίδια. Δεν χρειαζόμαστε ήρωες Kατσίφες, ούτε ναζιστές ούτε ακροδεξιούς μητροπολίτες. Ήρωες μας είναι ο Ρήγας Φεραίος της Βαλκανικής ομοσπονδίας των επαναστατημένων λαών, οι αντάρτες του αντιφασιστικού πολέμου κατά των φασιστικών στρατευμάτων κατοχής της Βαλκανίων - κατά του "ήρωα" της Χρυσής Αυγής Xίτλερ.

Απάντηση δεν είναι το ''δημοκρατικό '' τόξο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της προδοσίας του ''Όχι'' στο Δημοψήφισμα της 5ης/7/2015, του 3ου και 4ου Μνημονίου, της συμφωνίας με τις ΗΠΑ ,το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, της ανοχής της Χρυσής Αυγής δεν πρέπει να μιλά για ''δημοκρατία'' .

Χρειαζόμαστε ένα ταξικό διεθνιστικό και όχι ένα αστικό ''δημοκρατικό'' μέτωπο ενάντια στους φασίστες.

Ο μόνος δρόμος είναι η διεθνιστική ενότητα και δράση των Βαλκάνιων προλεταρίων ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον εθνικισμό, ο οποίος αποτελεί πάντα υποχείριο των ιμπεριαλιστών και όχι ανάχωμά του.

Στον εθνικισμό, απαντάμε με διεθνισμό. Στις εθνικιστικές καταλήψεις, απαντάμε με διεθνιστικές και αντιφασιστικές καταλήψεις, με ένα μαχητικό κίνημα της νεολαίας και όλων των εργαζομένων ενάντια στον εθνικισμό, το φασισμό, τον καπιταλισμό που τους γεννά και τους θρέφει.

Τώρα όσο ποτέ είναι όχι μόνο αναγκαία, αλλά και δυνατή –ειδικά μετά την μνημονιακή εξαθλίωση πλατιών στρωμάτων του λαού- η ενωτική, επαναστατική δράση του λαού και της νεολαίας.

Ό,τι δεν κατορθώθηκε στη δράση το Δεκέμβρη του 2008, μπορεί να γίνει το Δεκέμβρη του 2018 , για να ανοίξει ο δρόμος για μία μαζική επαναστατική λαϊκή εξέγερση , για μία εργατική σοσιαλιστική διέξοδο από τον καπιταλισμό.

ΣΔ –ΟΕΝ

2/12/2018